13 Haziran 2012 Çarşamba

Malezya: Gerçek Asya

Malezya'da yaklaşık beş hafta kadar kaldık. Bu zamanın yarısını Perak'taki çiftlikte ve on gününü de Kuala Lumpur'da geçirdik. Burası için bu kadar kısa zamanda yorum yapmak zor olsa da, toparlamak adına genel izlenimlerimizi yazmak istedim.

Malezya bir İslam ülkesi olduğundan galiba, turist akımlarının çok fazla tercih etmediği bir yer,Tayland'a kıyasla. Çok fazla turist olmaması ve çok kültürlü bir ülke olması bizim en sevdiğimiz özelliklerindendi ve keyifli zamanlar geçirdik. Şimdilik düzgün organize olamamaktan biraz da maddi sebeplerden ötürü Borneo ve merak ettiğimiz bazı adalarına ulaşamasak da (Malezya yarımadasının doğu kıyısını da pek gezemedik aslında), gerçekten görülmeye değer bir ülke olduğunu düşünüyorum. 

Ülkenin her reklam panosunda yazdığı gibi, ''Malezya, Gerçek Asya''. Gerçekten Asya'nın kültürel çeşitliliği, binbir rengi ve kokusu hakim olsa da, hem kolonileşmekten hem de küreselleşme yüzünden Batı'ya da benziyor. Yani Malezya hiç bilmediğiniz bir dünya değil bir anlamda. Tam da bu yüzden, bu kadar çeşit ve her şeylerden bir tutam olması, burayı bambaşka bir yer yapıyor.

Ulaşım - Vize

Malezya, gezmek için çok rahat ve derli toplu  bir ülke. Biz Trang'tan otobüs ile giriş yapıp, sınırda 90 günlük vize  aldık ve hiç zorlamadılar. Eğer Borneo adasına gitmek isterseniz, ayrıca vize almanız da gerekmiyor. Ulaşım, ülke içinde her konu gibi oldukça rahat ve ucuz denebilir. Otobüs istasyonları oldukça rahat, hele Kuala Lumpur'daki yeni otogar, havaalanına benzer şekilde fazla organize ve gösterişli. Biz çoğunlukla otobüs ile yolculuk ettik. Tayland'daki gibi motorsiklet kiralamak pek kolay değil ve gördüğümüz kadarı ile çok yaygın da değil bu ülkede. Özellikle Kuala Lumpur'un metro sistemi, şehri gezmek isteyenler için büyük rahatlık sağlıyor. Tek sorun dondurucu klimalar. Hemen hemen herkes İngilizce bildiğinden, yol yön bulmak Tayland'dan sonra bize fazla kolay geldi. Taksiler de ucuz ama biz genelde otobüs ya da metro kullandık. Özellikle taksicilere haritadan gitmek istediğiniz yeri gösterince, haritayı ters çevirerek incelemeleri oldukça komik. :) Bir şehirden diğerine  gitmek, nereye gideceğinize bağlı olarak 12RM - 90RM'e göre değişiyor. Gidemediğimiz yerler içinde, yol parasının kişi başı 90 RM olmasından ötürü göremediğimize üzüldüğüm Perhentian adası var. Bunun bir de dönüşü olacaktı tabi.

Ülke içinde ucuz uçak seferleri de bulmanız mümkün, mesela Penang'dan Kuala Lumpur'a ya da Johor'a doğrudan uçabilirsiniz.


Kuala Lumpur otogarı


Meleka ve Penang sokaklarının esas konusu

 Konaklama




Konaklama durumu bir acayip. Çoğu yapı çok eski olduğundan, penceresi olan oda bulmak çok zor.  Ve pansiyon reklamlarında penceresiz olduğu için saatlerce rahat uyuyabilirsiniz gibi atmasyon kandırma çabaları var. Pencereli odalar hep daha pahalı. Penceresiz odalar ise bildiğiniz hapishane hücrelerine benzediğinden, insanın kalası gelmiyor. Özellikle bizim gibi Akdeniz havasına ve güneşine alışık insanlar için. (Adalara gidemediğimizden yazdıklarım sadece şehirler için geçerli.) Tek başına seyahat ediyorsanız yurtlar çok daha derli toplu, ve kişi başı 15 - 30 RM'ye konaklamak mümkün. İki kişi en ucuz konaklama, duş - tuvalet ortak ise 25 RM'den (16 TL) başlıyor. Her şehirde bir Çin mahallesi var ve Melaka dışında en ucuz konaklama seçenekleri bu bölgelerde. Tüm konaklama fiyatlarına, dandik de olsa kahvaltı dahil. Bizim yolumuz hiç havalı otellerden geçmiyor olsa da, duyduğumuz kadarı ile 5 yıldızlı otellerde konaklamak kişi baş 80 dolardan başlar. Çamaşırlarınızı da 20-30 RM arası yıkıyorlar genelde mekanlar. Asya'nın bir çok ucuz bölgesine kıyasla lavabo konsepti gelişmiş bir ülke, o yüzden çamaşır yıkamak pek zor değil. Ama sıcak su, sabun, tuvalet kağıdı ve lokantalarda normal bıçak bulmak, gittiğimiz birçok yerdeki gibi, bu ülkede de ayrı bir lüks konusu. Marketlerde tekli tuvalet kağıdı satılıyor yine. Burada da Tayland gibi hemen hemen her mekanda WI-FI var.
Daha önce yazdığım gibi Malezya'nın en büyük belası yatak böcekleri.. Oda ne kadar ucuz ise, böcekler de o kadar fazla.. Kaşınması günlerce sürüyor. Lavanta yağı biraz koruma sağlıyor. Bir de ısırdığında bağırtan karıncalar var ama genelde kırsal alandalar. Genel olarak temiz bir ülke diyebilirim, ama eski kanalizasyon kanalları ile çevrili şehirlerde zaman zaman gelen felaket iç bayıltıcı kokular ve dev sıçanlar görmedim değil.

Yemek



Malezya yemek ve içmek açısından bir cennet. Ne ararsanız bulabiliyorsunuz ve her bütçeye göre de bir şeyler var. Tropikal iklimin tüm nimetleri dışında, kakao yetiştiren bir ülke olduğu için inanılmaz leziz kekler ve çikolatalar yedik; 4 aylık çikolatasız Tayland diyetimizden sonra nefis oldu. Çok enteresan yerel yemeklerin yanı sıra, Çin ve Hint mutfağından da nasiplenmek mümkün. :) Çinliler de her şeyi yedikleri için, fazla maceracı değilseniz biraz zor olabiliyor Çin restoranlarında yemek yemek.
Ben yemek konusunda pek esnek bir insan değilmişim, onu anladım. Bizim ülkemizdeki .Çin mutfağının da gerçek Çin mutfağı ile pek alakası yokmuş. Sokakta ya da food court'larda yemek yemek,  Asya'nın her yerindeki gibi çok daha ucuz ve daha renkli her açıdan.





 Biz genel olarak balık soslu uzakdoğu mutfağı kotamızı doldurmuşuz sanırım. Tüm mutfaklar içinde en ucuz olan Hint yemeklerinden bol bol yedik. Her tür balık ürününün rahat bulunduğu bir ülke, ve tabi ki  bizim ülkemize kıyasla çok ucuz. Ama balıkların üstüne döktükleri acılı domates sosu yüzünden balıktan bir şey anlamıyorsun. Çok fazla karides çiftliği ve hiç beğenmediğimiz avlanma şekilleri yüzünden balık ürünü az tükettik. Tüm bu hayatımızı zorlaştıran bilgileri edinmemiş olsaydık deli gibi karides yerdim ben de.. Kısacası Hint ve sokak restoranlarında iki kişi 10-20 RM'ye (5-10TL) çok fazla doyup, susuzluğunuzu giderip, üstüne de keyif masalası ya da teh tarik (bir nevi sütlü çay) içmek mümkün. Ama nefis restorantlar çok fazla, onlara kapılırsanız da üst limit size kalmış yine. :) Yemek fiyatlarına, özellikle üst sınıf restoranlarda KDV dahil değil. Önünüze hesap geldiğinde mutlaka ekstra KDV ve bahşiş eklenmiş oluyor, aklınızda olsun.


Patates :)




En sevdiğim içecek, Teh Tarik. İyisi tarifsiz, kötüsü ballı sütlü çay gibi.


Bütçe
Malezya Türkiye'ye göre neredeyse yarı yarıya ucuz olsa da, bize çook da ucuz gelmedi. Günlük iki kişi  yol masrafları, bazen sinema, bazen müze girişleri, bazen de keyif birası içelimler ile 50-100 TL arası gidip geldik çoğunlukla. Yolda tanıştığımız kimi insanlar Tayland'ın daha pahalı olduğunu düşünse de, bizce Malezya'nın kesinlikle daha pahalı olmasının yanı sıra, para harcatmak için seni kandıracak çok fazla şahane yemek, inanılmaz çikolatalar, konserler, müzeler gibi etkenler var. Her yerde ATM bulmak kolay ve aldıkları komisyon da oldukça az.
Konaklama: 15 - 75 RM. Su: 2 - 3 RM. Kahve: 5-15 RM. Bira: 12-20 RM. Yemek: 5-65 RM.

İklim



Malezya beni sıcaklık olarak epey zorladı. Ekvatora yaklaştıkça devamlı ıslak ve nemli olma hali yorucu olabiliyor. Hava biz oralardayken genelde hep gri florasan renkte idi. Klimalı bir otobüs penceresinden bakınca, dışarıda üşüyeceğini sanıyorsun ama alakası yok, çok terlemeli bir yer. :) Hava kapalı olduğunda iyice basıyor, bir fenaydı yani. Ama belki bizim orada olduğumuz dönem için geçerlidir bilemiyorum. Yine de bu sabit ısı ve sıcaklık durumunun canlı çeşitliliğine katkısı çok takdir edilesi. O kadar hızlı büyüyor ki bitkiler, bıraksanız şehri kaplar sarmaşıklar; yani hava çook sıcak olsa da, etraf sizi kalmanız için kandırıyor. :) Her su birikintisinde balıklar, çiçekler, rengarek bir şeyler var. Burada da monokültürel halde tek tip Hindistan cevizi, palmiye ve lastik ağaçları ekili her yerde ve büyük gelir kaynağı.

Alışveriş



Malezya'nın büyük şehirleri bildiğimiz her yer gibi bol bol alışveriş merkezi dolu. İçlerindeki tüm dükkanlar da aynı. Daha ucuzlar, sanırım çünkü tüm turistler torba torba alışveriş yapıyorlar. Bana göre en ilginç yanı yerel el işçilikleri, şahane el yapımı Çin çay takımları, batik ve rengarenk uçurtmaları. Tahta ve gümüş işçilikleri de güzel çok. Bir de elektronik ürünleri Türkiye'ye kıyasla o kadar ucuz ki, zor tuttuk kendimizi ihtiyacımız olmayan bir şey almamak için. Onun dışında da sokaklarda Çin ürünleri ve tipik Asya pazarları her yerde.





Güzel batik işçilikleri ve batik için kullanılan baskı kalıpları


El işçiliği müzesinden uçurtma örneği

 Masaj ve diğer terapiler


Çinliler çok olduğu için, akupunktur ve diğer Çin terapilerinden faydalanmak mümkün. Özellikle Çin refleksolojisi muhteşemmiş. Eğitim almak isterdim, ama genelde tüm bu eğitimler Çin okullarında minimum 5 yıl öğrenim gerektiriyor, tabi böylece tüm meridyen sistemini her şeyi görmüş oluyorsun. Bulabildiğim tüm kurslar güzellik salonlarındaydı, güvenemedim. Bir diğer durum ise, Hint mahallelerinde yaygın olan Ayurveda terapileri. Ben sadece 3 kez Çin refleksolojisi yaptırabildim, ucuz olsalar da bizim bütçemiz için lüks kaçıyor. Ama hepsi birbirinden inanılmazdı, artık izlediklerimden kaptığım kadarıyla idare ediyorum şimdilik. Refleksoloji seansları 35 - 75 RM arası.

Gezginlere, iş adamlarına rahat bir ülke

Sanırım Asya genel olarak yumuşak ve arızasız, özellikle beyaz turistlere karşı. Ne de olsa beyaz ve temiz para kapısısın. Tüm bunlara ek olarak Türk olduğumuzu öğrenince özellikle Malay'lar müslümanız diye acayip sevinip çok fazla yardımcı olmaya çalıştılar. Bol bol aleyküm selam yani. Bazen de en yakın cami mekanlarının adreslerini ya da kartpostallarını elimize tutuşturmaya çalıştılar. :) Ve Türk görmek onları şaşırtsa da, ülkemiz ile ilgili  oldukça fikir sahibiler.
Malezya'da gece yürürken kapkaç olayı çok fazla oluyormuş ama bizim başımıza şimdilik gelmedi ve böyle bir duruma tanıklık etmedik. Bana genel olarak çok rahat ve huzurlu bir ülke gibi geldi.. Ama şeriatla yönetildiğini ve uyuşturucu ya da diğer yasak olan kuralları çiğnemenin sonucunun ölüm cezasına kadar gittiği bir ülke olduğunu göz önünde bulundurmakta fayda var. 

Çok kültürlü bir ülkede İslam ve şeriat



 Malezya enteresan bir yer. Daha önce de yazdığım gibi üç apayrı kültürün birbirleri ile uyum içinde yaşıyor olmaları, dinlerine ve geleneklerine saygılı olmaları Malezya'nın en güzel ve ilginç yanı. Tropikal iklimin damak tatları ve doğal zenginlikleri açısından da her anlamda  görülmeye değer.

 Zaman zaman bizim ülkemizle kıyasladığımda çok daha toleranslı ve özgür bir yermiş gibi geldi bana. Çinliler ve Hintliler ile Malezyalılar'ın uyumuna bakınca. Mecburen Batılı sömürgecilere karşı birlik olmak zorunda kalmışlar ve 1957'den beri rahat rahat yaşıyorlar. Eyaletler ve sembolik krallıklar ile şeriat olan bir ülkede düşünce ve kıyafet özgürlüğü ne değişik diyorduk. Ama sonra daha dikkatli bakınca fark ettik ki, kapalı Müslüman kadınların içki ve sigara içmesi tabi ki neredeyse yasak ve çok ahlaksız bir şey. Köpek helal değil ve Müslüman mahallelerinde çok sık görünmüyorlar. Kürtaj burada da yasak. Baleyi yasaklamaya çalışıyorlar. Oylar çalındığı için halk ayaklandığında, polisler aynı derece faşist. Kanıt göstermeden hükümeti eleştirenler içeride, ama sanıyorum ki bizim ülke rekolar kitabına daha önce girecek bu konuda. Ve ülkemizde olan tüm doğa katliamları gibi burada da devletle el ele olan şirketler, para uğruna aynı pislikleri yapıyor. Turist olarak ilk bakışta fark etmiyor insan böyle gülen yüzler arasında, ama sonuçta şeriat var bu ülkede; her ne kadar Çinliler'in ve Hintliler'in inaçlarına saygılı olsalar da durum bu. Fakir gittikçe fakirleşiyor, zengin de gittikçe zenginleşiyor her yerdeki gibi.

Yine de hem kültürel, hem mimari açıdan rengarek bir yer ve doğası çook güzel bir ülke. Bir turist olarak  sizi ellerinden geldiğince rahat ettirmeye çalışıyorlar..




Genel tavsiyeler
  • Görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler: kültürü ve doğası için Penang adası ve Georgetown; yağmur ormanı deneyimi için Taman Negara milli parkı; deniz ve kum hastalarına Perhentian adası ve Tioman adası; büyükşehir sevenlere Kuala Lumpur; tarih ve müzeler için Melaka. Bunların dışında Borneo çok övülen bir ada, henüz göremedik ama tavsiye ederiz yine de. :)
  • İşlerinizi halletmek, seyahat planlarınızı yapmak için Tayland'daki gibi tur acentalarına bağlı değilsiniz. Dil problemi olmadığı için kendi biletinizi kendiniz alabilirsiniz terminallerden. Kafanıza göre plan yapıp yola çıkarsanız çok sıkıntı yaşamadan ulaşırsınız varmak istediğiniz yere. Otogarlarda müşteri bekleyen hostel sahipleri zaten istemediğiniz kadar yardımcı oluyor. :) Vaktiniz var ve kendinize güveniyorsanız, birçok aktiviteyi tur şirketlerinden bağımsız olarak yapabilirsiniz.
  • Noodle yemeklerinden Laksa Asam ve tatlılardan Rojak denemeye değer. Hint restoranlarında Roti  adıyla, bizim gözlemeye benzer birşey bulabilir, tuzlu Lassi diyerek de ayran sipariş edebilirsiniz; Malezya'nın en ucuz kahvaltı seçeneklerinden. Damak tadınız maceraperest ise daha birçok seçeneğiniz var.
  • Müzeler genelde oldukça başarılı. Kuala Lumpur ve Melaka'da birkaç müze görmeden geçmeyin. KL Kuş Parkı pek ucuz olmasa da çok eğlenceli. 
  • Çin ve Hint tapınaklarına girip rahat rahat gezebilirsiniz. Fotoğraf çekerken, ibadet eden insanlara saygı göstermeyi unutmayın yeter.  
  • Pirizler üçlü İngiliz usulü.
  • Su mataranız varsa sokaktaki su makinalarından ucuza doldurabilirsiniz, plastik de tüketmemiş olursunuz. :)

3 yorum:

  1. yazınız çok güzel olmuş. bende yakında malezyaya gitmeyi planlıyorum. benim için de rehber oldu

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler, yolunuz açık olsun..

    YanıtlaSil
  3. 3 gün sonra uçuyorum :) tavsiyeleriniz dinleyeceğim

    YanıtlaSil