30 Kasım 2011 Çarşamba

Patika

                                                                      
                                       
                                                  http://www.patikadayolculuk.com/


Flora'dan sonra 20 Nisan - 18 Mayıs arası Patika'daydık. Patika Faralya'da, Kabak koyuna yakın beş dönümlük bir arazi. Erol Scott, Çiğdem Yenidoğan ve Deniz Yücel Scott ev sahibi. Erol'un annesi, Can Yücel'in kız kardeşi Gülümser de onlar ile yaşıyor. Yoga, permakültür, sanat kampları ve Likya yolu yürüyüşleri gibi odak noktaları var. Arazi şahane, set set heryerden deniz ve harika bir gün batımı görünüyor. Deniz yürüyerek 15dk.

Erol ve Çiğdem ile ocak ayında Ankara'daki Anadoluyu Vermeyeceğiz! eylemi sonrası kahve içmeye giderek tanıştık. Patika'da çalışma isteğimize esas neden 8 -17 Mayıs'ta Steve Read ve Monica Danobeitia eğitmenliğindeki  PDC ve Yoga kursuna benim burslu olarak katılabilmemdi. PDC sertifikasına sahip değildim çünkü bir PDC kursuna katılacak maddi durumda değildik. Sohbetimiz sırasında, bir ay boyunca Patika'da gönüllü çalışmak koşuluyla, PDC'ye burslu katılmamın mümkün olduğu konusunda anlaştık

Patika'da günler hızlı ve yoğun geçti. Güne saat 7'de yoga ile başlıyorduk. Biz yogadan erken ayrılıp kahvaltıyı hazırlıyorduk. Kahvaltı sonrası hızlı bir kahve ve sigara. Sonra 13.30 a kadar aralıksız çalışma (yoga platformu hazırlıkları, zımpara vs, ortalık düzenleme, boya, platformun temizliği, kompost solucanlarının yemek sorumluluğu, platform çevresini çuval bezi dikimi, bahçe sulama, medikal bitkiler ekme (Hindiba, Patchuli, Ashwaganda, vs.) 



13.30 da yemeğe yardım. 14.OO  da öğlen yemeği ve bulaşıklar. 15.30- 17.00 arası dinlenmece, 19.30 a kadar çalışmaca, akşam yemeği hazırlıkları, 20.00 de yemek 21.30a kadar bulaşık ve genelde en geç 23 de bayılmış ve uykuya geçmiş olmak şeklindeydi akış.
Bu akış ilk 15 gün çok iyi geldi bana, bize.. Sonrasında ciddi anlamda zihinsel ve fiziksel olarak zorlandık. Gittiğimiz yerler içinde kalma koşulları en lüks, en rahat, inanılmaz güzel yemekler yediğim,  6 ay içinde en çok yoga yaptığım, Erol sayesinde bol bol dik durma çalışmaları yaptığım yer Patika. İyi şeylerden bahsederken kamp tuvaletinde yaşayan semender ailesini anmadan geçemeyeceğim.
PDC kursu başlamadan önce otorite ile arası pek iyi olmayan bir insan olarak, Erol ve Patika'nın genel monarşik düzenine takmaya başladım. PDC kursu sırasında da Erol'un kurs yoğunluğu ile beraber benden yine aynı yoğunlukta çalışmamı beklemesi, Emre ile ilişkim üstüne yaptığı yorumlar, kişisel alanıma fazla müdahalesi sonucunda da biraz öfkelendiğim bir yer haline döndü. Şunu belirtmem gerekir ki, herkesin kişisel deneyimleri başka oluyor. Gökçe diye bir arkadaşımız var. Patika hakkında güzel şeyler duymak isterseniz size bol bol anlatabilir. Orada çok güzel deneyimler, insanlar ve kişisel gelişimler yaşamış olsam da bir daha gönüllü olarak çalışmamayı planladığım bir yer Patika. Bir ay orada kalıp sadece 4 kere koşarak denize gidip dönmek pek bana göre değilmiş. Ben keyif insanıyım, Erol sistem analisti  ben sistem anarşistiyim. Kısacası kafalarımız genel olarak Erol ile pek uyuşmadı. Yine de sayesinde çok şey öğrendim, ve sayesinde PDC sertifikam oldu, her ne kadar PDC kursu hiç beklediğim gibi olmasa da. Ama Monica'dan yoga öğrenmek, toplu mantra söylemek, PDC'ye gelen insan kitlesi harikaydı. 


Yakın arkadaşımız Dilan da geldi PDC'ye ve sonra yolumuz aylarca beraber gitti. Bizim gibi gönüllü olan Nihan ile de çok keyifli vakitler geçirdik. Özellikle Çiğdem ve Deniz ile tanışmış olmaktan dolayı çok mutluyum. Kısacası  her yerin ve herkesin olduğu gibi Patika'nın da hem iyi hem kötü yanları var. Biraz politik davranabilen bir kişiyseniz daha rahat edebilirsiniz. Gönüllü çalışmaya gidilmesini şahsi görüşlerim doğrultusunda tavsiye etmesem de, her tür tatil için keyifli bir mekan. Bizim de yapılışında çalıştığımız kocaman ve kusursuz bir yoga platformu var. Deniz manzarası ile birlikte bugüne kadar gördüğüm yoga platformları içinde her anlamda en başarılısı. Yemek masası ve yemekler gerçekten inanılmaz.  


Çiğdem'in Yemeklerinden: Vejetaryan köftesi, pancar yemeği, inanılmaz çeşitlerde sebzeli pilavlar, çörekler, miso soslu zencefilli makarnası, tahinli cevizli keki gibi çok benlik lezzetlerin tadılmasını tavsiye ederim.
Kısaca Patika'nın bize kazandırdıklarını özetlersek, dikiş dikmeyi, boya yapmayı, hızlı bulaşık yıkamayı, erken kalkıp, erken yatmayı,  çikolata ve et tüketmeden güzel yemekler yemeyi, düzenli yoga yapmayı, çilek, avakado, enginar, mısır, nane, melisa, biber, domates, kabak, fasulye, yenidünya, dut, soğan, dereotu, patlıcan, rezene, mercanköşk gibi sebzelerin ve otların ürün vermeden önceki hallerini, büyüme hızlarını ve baharın bitişini gözlemledik. Gerçekten çok keyifli bir çadır alanında kuş sesleri ile uyandık.. Kişisel alanımızı korumamız gerektiğini, kendi çalışma koşullarımızı iyi belirlememiz gerektiğini, ve neyi isteyip neyi istemediğimizi daha iyi öğrendik...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder