29 Aralık 2012 Cumartesi

Green School (Yeşil Okul)


Bundan sanıyorum üç yıl kadar önce permakültür, doğal yapılar, yaşamayı dilediğimiz dünya için şehirde ve kırsalda kişisel olarak uygulayabileceklerimizden habersiz dört duvar arasında yaşıyor iken izlemiştik bu video'yu. O gün Bali'ye gitme hayalleri kurmuştuk ve bunun gerçekleşme ihtimali olmadığını , Bali'ye gitmek için çok zengin olmamız gerektiğini düşünüyorduk. Gel gör ki oldu, hem de zengin olmamız gerekmedi gitmek için :) Hem Bali'de, hem Green School'da bulunduk. İkisi de hayal ettiğimizden farklı çıktı, ama yine de özellikle Green School'da bulunmak ilham vericiydi.






Bulunduğumuz bir çok ekolojik proje ve çiftlik, maalesef çoğunlukla erkek egemen topluluklar ve çok az çocuk var. İnsanlar çocuk doğurunca eğitim ve bir çocuğun ihtiyaç duyduğu sosyal yaşam gibi sebeplerden ötürü yeniden şehre taşınmak durumunda kalıyor. Green School gibi örnekler çok az ve maalesef çoğunlukla zengin ailelerin çocuklarına yönelik.


Her neyse, Green School'un olduğu arazi epey büyük ve muhteşem. Bali'nin kültür merkezi Ubud'a yaklaşık 10 kilometre mesafede güzel bir vadiye kurulmuş. Arazi içinde su ihtiyacını karşılayacak ve yüzülebilecek bir dere bile var.




 Her yer yemyeşil, yapılar doğayla uyumlu ve çok yenilikçi. Bambudan neler neler yapılmaz ki? İnanılmaz bir yer, her yaş gurubu için eğitim var. Yaklaşık 270 öğrenci var fakat bunların arasında sadece 22 tane burslu Endonezyalı öğrenci var. Gerisi zengin batılıların çocukları. Bu sebepten ötürü Bali'deyken çok da fazla gitmek istememiştik bu yere. Fakat gidince büyülenmemek mümkün değil. Zengine ya da değil, oradan mezun olan bir kişinin son derece özgüvenli, bir çok yeteneğe sahip, özgür bir birey olacağı kesin.



Yukarıdaki kısa TED filminde okulun geçmişi anlatılıyor, ama buradan biraz daha detay verilebilir. John Hardy ve eşi, Bali'ye 70li yıllarda yerleşenlerden. Geldiklerinde takı yapıp satarak para kazanıyorlarmış ve zamanla işler iyice büyümüş, uluslararası çalışmaya başlamışlar ve sonunda büyük bir şirkete sahip olmuşlar. 2000'li yıllarda ise Green School fikri akıllarına iyice yerleşmiş ve tüm malvarlıklarını birkaç yıl süren pazarlıklarla satıp bu projeye adamışlar. Kendileri zaten tasarımcı oldukları için orjinal fikirlerle ortaya çıkmışlar. Yerel malzemeler kullanmak, doğaya saygılı ve uyumlu binalar inşa etmek istiyorlarmış, ama kafalarındaki projeleri gerçekleştirecek bir bambu inşaat / mobilya şirketi bulamadıkları için, açık fikirli bazı bambu ustalarını toplayarak kendi bambu şirketlerini kurmaya karar vermişler. Fotoğraflarda gördüğünüz bu  harika yapılar ve mobilyalar da tamamen kendi tasarımları ve yerel ustaların elinden çıkma.


Dışarıdan bakıldığında herşeyiyle kusursuz görünen bu okulun da kendi içinde tutarsızlıkları olduğunu eklemek lazım. Bali'deyken brlikte çalıştığımız Chakra, okulun kuruluş aşamasında kompost tuvaletlerden  enerji sistemlerine birçok konuda onlarla çalışmış ve okul açıldıktan sonra burada permakültür öğretmeni olarak çalışacağında anlaşmışlar. Anlaşmanın şartlarından biri de toplam öğrenci sayısının en az %30'unun Endonezyalı, yani Balili çocuklar olacağıymış. O günlerde bu iş yüzünden kendisi için çok önemli bir uluslararası teklifi reddeden Chakra, bir süre sonra okul idarecilerinin maddi hırsları yüzünden işi bırakmaya karar vermiş. Yanı sıra, gösteriş merakından dolayı anlamsız miktarlarda paranın işlevsiz projelere yatırıldığını da ekliyor. Bunlar kendi deneyimlerinden elde ettiği görüşler ve biz de kendisiyle zaman geçirirken öğrendik bu içeriden gelen bilgileri. Herkesin deneyimi ve görüşünün farklı olacağını da ekleyerek, gidip görmemizi tavsiye etti Green School'u. İyi ki de gitmişiz, herşeyin dışında gerçekten çok  önemli, belki türünün tek örneği diyebileceğimiz ütopik bir eğitim merkezi ile karşılaştık, tüm duyularımıza hitap eden, rüyalardan fırlamış bir okul gördük. Sadece parası olan batılılara hitap etse de. Şu günlerde, yandaki araziyi satın alıp kurdukları 'Green Village' (Yeşil Köy) projesi de, müşterilerin satışına sunulmuş durumda. Zengine eko-köy yani.


Bu arada eklememiz lazım, çünkü sürekli parası olanlara yönelik bir okul olduğundan bahsediyoruz Yeşil Okul'un, fakat yıllık öğrenim ücretleri şu anda Türkiye'nin herhangi bir özel okulu veya üniversitesinden daha ucuz. Bu da göz önünde bulundurulsun.

Eğitim sisteminin içeriği ile ilgili çok bilgimiz yok, katıldığımız tur oldukça yüzeysel ve potansiyel müşterilere yönelikti. Biz de tur boyunca devam eden 'tur için ücret almıyoruz ama bağış yaparsanız çok seviniriz' baskılarından biraz sıkılıp, tur sonunda hocalarla sohbeti koyulaştırmak yerine kendimiz çevreyi gezmeye başladık. Yapılar gerçekten göz kamaştırıcı, güneş panelleri, kompost tuvaletler, biyogaz sistemleri, soyu tükenmekte olan Bali kuşlarını koruyarak yeniden doğaya salma projeleri, doğal hijyen ürünleri ve gıdaları ve daha neler neler...


Her yaş grubundan öğrenci, eğitim senesinin başında kendi küçük pirinç tarlalarını ve sebze bahçelerini ekiyor, sene sonunda kendi yetiştirdikleri bu ürünlerle pişirdikleri yemekleri birlikte tüketiyorlar.



Hele ki müzik dersi esnasında şans eseri karşılaştığımız bir performans gözlerimizi yaşarttı. Lisede aldığımız klasik müzik eğitiminde yaşadığımız baskıyla kıyaslayınca hala gözlerimiz doluyor. Her okulda varolan bilim ve sosyal bilim derslerinin yanı sıra sanat ve spor faaliyetleri son derece dengeli görünüyor. Ağaçların arasında harika bir yoga platformu, okulun ortasında meditasyon ve 'enerji temizliği' için yerleştirilmiş kocaman bir kristal var.




Katıldığımız turda bizi gezdiren bir Yeşil Okul öğretmeni olan Ben, o güne kadar orayı ziyaret etmiş ilk Türkler'in biz olduğunu söyleyince sevinsek mi üzülsek mi bilemedik. Umarız bizden sonra da buraları görme fırsatı bulacak Türkler'le karşılaşırlar.



Dileriz Türkiye'de sadece zengin aile çocuklarına değil herkese açık bu tip okullar kurulur ve gelişir, o zaman benim de doğurma olasılığım artar.:)





4 yorum:

  1. Fotoğraflar ve bilgiler harika! Fakat yazdığın gibi yalnızca zengine yönelik olması ne kadar üzücü...Bu durumun bende hiç olmasaydı daha mı iyiydi gibisinden bir yanıltmaya gitmesini istemiyorum. Bizlere aktardığın bilgiler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. ben de sevilsem mi üzülsem mi, bilemedim...
    darısı başımıza, ama başka türlüsünden mümkünse.
    ve teşekkürler Meliscim :) burayı konuşup duruyorduk, senin aracılığınla seyretmek çok iyi oldu

    YanıtlaSil
  3. Cok tesekkurler Melis. Cok merak ediyordum bu okulu. Denge onemli. Artilar ve eksiler bilanco yapildiginda neyin agir bastigi onemli. Bu insanlarin da orayi kar getiren bir yatirim mi, yoksa devamliligi saglamak icin mi o paralari aldiklari onemli. Neticede bagis sistemi ile bu kadar yatirimi kisa surede geri donusturemeyecekleri ve okulun devamliligini saglayamayacaklari asikar. Belki bir sonraki adimlari daha farkli olur diye dusundum ama ekokoy de zenginler icin diyorsun... Bir gun bir sekilde dusunce tarzlarinin da yesile donusmesi dilegi ile ;-)

    Sizler de iyi ki varsiniz ve iyi ki bizlerle dusuncelerinizi, gorduklerinizi paylasmaktasiniz...

    YanıtlaSil